Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писма от Македония. 1908-1916. (Пътни бележки, наблюдения и впечатления)", София, 1916 година
Петър Завоев от Щип, Вардарска Македония - "Писма от Македония. 1908-1916. (Пътни бележки, наблюдения и впечатления)", София, 1916 година


Увеличи
Описание

След Младотурската революция Петър Завоев е специален пратеник в Македония на вестник "Българска независимост", като своите впечатления от населението и живота там той помества в книгата си "Писма от Македония". Градовете, които Завоев посещава и за които пише в своите бележки са Скопие, Велес, Щип, Солун, Битоля, Прилеп, Ресен и Охрид. Книгата е интересна и заради личното отношение на автора към сърбите, отношение което постоянно се прокрадва измежду странниците на книгата.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Петър поп Иванов Ковачев (известен като Петър Завоев, 1880-1969, София) е български журналист, писател и изследовател. Завършва Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и след това работи като журналист в София и Пловдив. През 1905 г. става един от инициаторите за образуването на Съюзът на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е част от 12 лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София и става председател на Щипското благотворително братство. След преврата от 09.IX.1944 г. комунистите преследват П. Завоев като изземват негови книги и го изселват в Ловеч.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2572 пъти.