Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонският въпрос в чужбина", публикувано в "Македонското освободително движение", София, 1923 година
Никола Милев от с. Мокрени, Костурско, Егейска Македония - "Македонският въпрос в чужбина", публикувано в "Македонското освободително движение", София, 1923 година


Увеличи
Описание

Предговор от професор Никола Милев публикуван в брошурата "Македонското освободително движение" с автор ВМОРО революционерът от Дупница Христо Божков .

"Идеята за автономия имаше трима противници: Турция, която виждаше в нея опасност за целостта на европейските си владения, балканските държави, които искаха да си поделят част от тия владения и некои велики сили, които имаха „специални“ интереси на Балканите. Турция упорито бранеше своето владичество и отстъпваше само стъпка по стъпка и пред напора на организацията и на външната намеса. От балканските държави само България възприе автономната идея и съдействува за прилагането ѝ. Събитията от последните години размътиха донекъде понятията, но историческата истина е, че от 1895 до 1912, при правителства с различна политика, България никога не се съгласи с предложенията на съседите си, подкрепвани от известни големи канцеларии, за дележа на Македония. Даже в сръбско-българския договор от 1912 автономията се предвижда като първо решение на македонския въпрос.
Сърбия и Гърция, напротив, беха явни и неумолими противници на автономията. Кървавата борба, която техната въоражена пропаганда откри на българския елемент и на организацията след като ги виде омаломощени от илинденския подвиг, е черно доказателство за това. Не, обаче, единствено доказателство: както атинското така и белградското правителство никога не са скривали, че са притив автономията на Македония. Това е принуден да признае и един голем враг на България и на българщината въобще, и още по-големе приятел на сърбите и на гърците, френският публицист Огюст Говен, който през 1913 г. писа следното: „както в Сърбия тъй и в Гърция считаха дележа на европейска Турция, или поне на Македония, като единственото възможно разрешение. В България, напротив, беха враждебни на дележа... България действуваше за недележа на Македония.“"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Милев (1881-1925) е виден български историк, публицист, дипломат, народен представител и деец на ВМОРО и ВМРО.
За повече информация за Никола Милев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 753 пъти.