Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Драги дедо Ангеле (три писма от Панчо Михайлов до ген. Протогеров)", София, 1924 и 1925 година
Панчо Михайлов от Щип, Вардарска Македония - "Драги дедо Ангеле (три писма от Панчо Михайлов до ген. Протогеров)", София, 1924 и 1925 година


Увеличи
Описание

"...Във в. “Н. Македония” от 05.XII.1924 г. в отдел “Хроника” е поместено нещо от сръбските вестници (инсинуации), без да е придружено с некакви коментари от г-да редакторите на вестника, за твоите отношения към мен? Уверявам те това ме погнуси; Настоявам чрез К.Пърличев това веднага да се опровергае, като се подчертае, че ние двамата напълно се разбираме и нема въпроси по които да сме били на различни мнения. За мен ти си едно абсолютно необходимо знаме за Македония около което ние требва да бдим. Мисля, че съм ти дал достатъчно доказателства за моята лоялност към теб и Организацията. Повтарям - настоявам за опровержение още в този брой на в. “Н. Македония”, знай, че аз самичък ще излеза във вестниците с опровержение. Има нещо гнило в Дания!

Всеки разум, който пожелае спокойно и обективно да вижда нещата в техната действителност не може да не се спре на следното печално явление; по-големата част от нас се интересува по-малко от това що става в Македония, отколкото да се създават известни “течения” помежду този или онзи деец - Драги дедо Ангеле, ако този процес се развие, стигне своя логичен край ние ще стигнем до положението, щото да Македония от жив предмет на нашите въжделения и стремежи да се обърне в обикновена ябълка на взаимни раздори. Тогава революционната организация ще бъде не само безсмислена, ами твърде пакостна за великото дело, на което толкова много хора служат. Най-малко нам е простено да увеличаваме теглото на Родината…
Устно повече и по-спокойно ще можем да приказваме….

Драги дедо Ангеле,
По случай светлите праздници моите сърдечни благопожелания за щастливо прекарване. Дано идущите праздници ги отпразднуваме по родните места.
Моля при възможност, предайте моите честитки и на другарите ви.
Имайте изгрева на Македония.
С много сърдечни поздрави.
19.04.1925 г. П. Михайлов"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Панчо Михайлов Апостолов Мечкаров (1891-1925, София) е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия през Балканските войни, офицер от Българската армия през Първата световна война, Кочански околийски войвода на ВМРО, български учител и фолклорист.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1246 пъти.