Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Никодим Павлович Кондаков за Македония (По случай на осемдесетгодишнината му)", публикувано в сп. "Македонски преглед", год. I, книга 3, София, 1925 година
Любомир Милетич от Щип, Вардарска Македония - "Никодим Павлович Кондаков за Македония (По случай на осемдесетгодишнината му)", публикувано в сп. "Македонски преглед", год. I, книга 3, София, 1925 година


Увеличи
Описание

Професор Любомир Милетич от Щип за големия руски историк и член на Македонския научен институт Никодим Кондаков и за неговия труд "Македония. Археологическое путешествие" от 1909 г.

"Напротив – продължава авторът – едно просто пътуване по страната напълно убеждава, че в лицето на македонските славяни ние имаме определена национална група, съвършено принадлежаща на народността, която населява същинска България („совершено ясно примьiкающей къ народности населяющей собстенную Болгарiю“, 294). На целото пространство, което ние изходихме от Охрид до Скопье и Куманово, живее един народ, който и в IX век се е наричал българи, когото в XI век гърците така също са наричали и който сам пак така се е наричал пред първите европейски пътешественици, посетили страната, както напр. и пред нашия Григорович. Очевидно е от друга страна, и не бива да се премълчава, че съвременния пътешественик сега непременно ще посетят разновидни интриганти и политици и на неговите преки въпроси нерядко ще дадат най-коварни отговори, разбира се това е в градовете, а не и по селата, където работата е много по-проста и където всички равнодушно наричат себе си българи. И тъй единственото справедливо заключение, което се представя на непредубедения възглед на всеки пътешествени, изисква, щото да се предостави почти цела Македония на българите с изключение на некой нейни северозападни местноси допирайки се („примьiкающих“) до стара Сърбия (296)."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип акад. проф. д-р Любомир Георгиев Милетич (1863-1937, София) е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19 век и първата половина на 20 век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт. В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 831 пъти.