Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Значението и задачата на нашите църковноучилищни общини", публикувано във в-к "Отечество", год. I, бр. 22, 23 и 25, Солун, 6, 9 и 16 май, 1909 година
Евтим Спространов от Охрид, Вардарска Македония - "Значението и задачата на нашите църковноучилищни общини", публикувано във в-к "Отечество", год. I, бр. 22, 23 и 25, Солун, 6, 9 и 16 май, 1909 година


Увеличи
Описание

Една обстойна статия на публициста, писател, общественик, изследовател, ВМОК и ВМОРО революционер Евтим Спространов от Охрид за Българската екзархия и за българските общини в Македония:

"Да споминам ли имената на всички заточвани и измъчвани наши братя от всички краища на турската – бивша и сегашна – дуржава до извоюването на св. българска Екзархия? Нима никой от вас не е чул имената на приснопаметните Илариона Макариополски, Паисия Пловдивски, Антима Бозвелията, които беха заточвани за тържеството на нашия народ? Не сте ли слушали имената на Нако Станишев от Кукуш, на братя Миладинови от Струга, които беха отровени в цариградските тъмници; на Григор Пърличев от Охрид, който бе заточван в Дебър, на Паталията, родом от с. Пътеле, но живущ в Битоля, който подари имотите си в полза на училищата; на архимандрита Теодосия от Дойран, който пръв отвори българска печатница в Солун; на Динката от Воден и на безброй много други българи оттук и от България, които работиха самоотвержено, страдаха и мнозина умреха за това свето дело, за тая права кауза – да се отделим от гръцката патриаршия, да се признаем за отделен народ, да имаме отделна църква, да се разпореждаме самостоятелно с нашите църкви и училища?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Евтим Ангелов Спространов (1868-1931, София) е публицист, писател, общественик, изследовател, ВМОК и ВМОРО революционер. Един от основателите на Младата македонска книжовна дружина ("Лозари"), председател на Софийското македонско дружество, учредител на Върховната емиграционна комисия в София, директор на българското девическо училище в Битоля, инспектор на българските училища в Солунския санджак, подначалник в Министерството на народното просвещение на Царство България, деец на Съюза на българските конституционни клубове (партия на десницата на ВМОРО), активист на обществено-културната организация на българите в Османската империя "Българска Матица". По време на Първата световна война е окръжен управител на родния си Охрид, докато градът е под българска власт. Председател на Охридското културно дружество „Свети Климент“ и Охридското настоятелство на фондовете, секретар е на Илинденската организация и подпредседател на Националния комитет на Съюза на македонските братства в България. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1672 пъти.