Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Ниш", публикувано във в-к "Родина", год. I, бр. 31, Скопйе, 11 март 1916 година
Кирил Пърличев от Охрид, Вардарска Македония - "Ниш", публикувано във в-к "Родина", год. I, бр. 31, Скопйе, 11 март 1916 година


Увеличи
Описание

Членът на Централния Комитет на ВМРО Кирил Пърличев от град Охрид за град Ниш .

"През 1018 година през царуването на византийския император Василия Българоубиеца българската власт в Македония отслабна; тогава тая част от българската земя биде подчинена под византийската държава. Но когато византийското царство започна да се клати от вътрешни борби и от нападенията на чужди народи, тогава будният още дух на българщината замислил за освобождението от чуждото иго. Борбата за свобода пламнала в западните български краища, а именно в Скопйе и Ниш..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Кирил Пърличев (1875-1944, Охрид) е български революционер, член на ЦК на ВМРО, общественик, учител, журналист, писател, директор на историческия музей в Охрид по време на българското управление на града (1941-1944 г.). Той е един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия на ВМОРО) и е сред основателите на Македонския научен институт в София. Син е на големия охридски възрожденец Григор Пърличев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 856 пъти.