Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Илинден", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. VI, книга 8 (58), София, юни 1934 година
Лазар Томов от с. Годлево, Разложко, Пиринска Македония - "Илинден", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. VI, книга 8 (58), София, юни 1934 година


Увеличи
Описание

Председателят на Серския окръжен комитет на ВМОРО , войвода на чета в Разложко по време на Илинденското възстание и председател на Илинденската организация за значението на възстанието от 1903 година за македонския българин .

"Всеки ден все повече и повече се отдалечаваме от датата на големото Илинденско възстание, обявено на 20 юлий 1903 година. Изминаха се вече 31 години от този велик исторически подвиг, но споменът за него остава в сърдцаа на всички ни все тъй свеж, пресен и ободряващ. Илинден си остава и днес най-високо-стоящата и блестяща звезда в безкрайната редица от подвизи на македонския българин, която на веки ще краси общобългарската история.
Години наред ще минат било на радост или скръб, но винаги македонският българин ще си спомня с възторг и вътрешно чувство на доволство за най-голема проява на своя дух и сила."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Лазар Томов Крайнов (1878-1961, София) е общественик и ВМОРО революционер, председател на Серския окръжен комитет, активен деец на Илинденската организация.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 322 пъти.