Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Великите сенки. Петър Тошев", публикувано в сп. "Македония. Политическо, научно и литературно списание", год. I, книга III, София, март 1922 година
Кирил Пърличев от Охрид, Вардарска Македония - "Великите сенки. Петър Тошев", публикувано в сп. "Македония. Политическо, научно и литературно списание", год. I, книга III, София, март 1922 година


Увеличи
Описание

Членът на Централния комитет и Задграничното представителство на ВМОРО Кирил Пърличев от град Охрид за един от най-дейните революционери на организацията Пере Тошев от град Прилеп .

"Още млад, историческата 1885 година го завари в Пловдив. През събитията, които се разиграха тогава, Тошев се явява като македонски българин, пропит с оная гореща любов, която вдъхновяваше сърцата и направляваше действията на българските патриоти по съединението на южна България. Наред с цела група свои съотечественици от разни градове на Македония, младия Тошев взима открито участие в това национално дело. След тази първа и важна стъпка в живота на Тошев и когато след неколко месеци Сърбия, завидела на щатието и доброчестината на своята съседка, обяви братоубийствената война против България, Тошев се записа в македонския доброволчески отряд, в който се е отличил и получил впоследствие кръст за храброст..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Кирил Пърличев (1875-1944, Охрид) е български революционер, член на ЦК на ВМРО, общественик, учител, журналист, писател, директор на историческия музей в Охрид по време на българското управление на града (1941-1944 г.). Той е един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия на ВМОРО) и е сред основателите на Македонския научен институт в София. Син е на големия охридски възрожденец Григор Пърличев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 625 пъти.