Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Антим I", публикувано в сп. "Июстрация Илинден", год. VI, книга 9 (59), София, септември 1934 година
Христо Шалдев от Гумендже, Егейска Македония - "Антим I", публикувано в сп. "Июстрация Илинден", год. VI, книга 9 (59), София, септември 1934 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът от Егейска Македония Христо Шалдев за първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия, роденият в Лозенград, Одринска Тракия Антим I .

"Епохата на българското възраждане представлява от себе си една от най-светлите страници из миналото на българското племе. През тая епоха българите от всичките краища на българските земи — от Дунава до Егея и от Черно-море до Морава и сините води на Охридското езеро, при пълно единомислие и единодушие, се въодушевляваха от един идеал — възкръсването на българския народ, забравен от съседни и далечни народи, забравен от науката и новата история."

"Един от духовните водители в борбата ни за пълно църковно еманципиране на българската черква е и блаженопочившия екзарх Антим I.
Когато презъ 1870 г. чрез султанския ферман българската черква се обособи в самостоятелна Екзархия, за първ найн екзарх бе избран Антим I, който с достойнство пое ръководството на българите от Добруджа, Мизия, Тракия, Македония и Моравско в църковно отношение. А когато през 1876 —1877 г. настъпиха големите исторически събития за освобождението на българите, въпреки настояването на турското правителство пред него да издаде окръжно, с което да съветва своето паство да не се бунтува, а да мирува, той с риск да бъде лишен от живота, не стори това, с което доказа, че е достоен син на един свободолюбив и борчески народ, че е достоен пастир и глава на църквата ни.
Вечна слава на първия и достойния наш архипастир!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Егейска Македония Христо Шалдев (1876-1962, София) е ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание, български учител, активист на Илинденската организация, Гумендженското братство и др. Автор е на книгите "Град Прилеп в българското възраждане", "Македония и копнежът й за свобода", "Духовното състояние на българина по време на негово робство под Турско", "Psalm Mass of the Old and New Bulgarian Songs".
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 807 пъти.