Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Протестационното събрание на Македон. емиграция", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 51, София, 25 декември 1925 година
Македонско студентско дружество "Вардар" - "Протестационното събрание на Македон. емиграция", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 51, София, 25 декември 1925 година


Увеличи
Описание

Резолюции и речи на македонската емиграция в София по случай сръбските и гръцки изтъпления в Македония. Резлюциите са изпратени до Обществото на народите и са подписани от Съюза на македонските емигрантски организации в България , Илинденската организация, Съюза на македонските младежки организации и Македонското студентско дружество "Вардар" .

"На 20 т. м. по инициативата на Националния Комитет на Македонските Благотворителни Братства и на Ръководнитe тела на Илинденската организация, на Съюза на Македонските младежи и Студентското дружество „Вардар“ в София беше свикано в театър „Ренесанс“ голeмо протестационно събрание на Македонската емиграция в столицата по случай присъдата по Леринския атентат и новите сръбски изстъпления в Паланечко, Радовишко и Струмишко.
За излишен път Македонската емиграция в страната манифестира единодушието и отзивчивостта си към болките и страданията на своите братя в Македония и към свръхчовешките им усилия да запазят бащини огнища, семейна чест и българското си име: театърът се изпълни още към 10 часа; македонците масово прииждаха и изпълниха цялото пространство предъ театъра, без да могат да влезат вътре. Поради големия студ голяма част от тех се принудиха да се върнат със скърб, че не са могли да чуят речите на ораторите..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонското студентско дружество "Вардар" е организация на студентите в Софийския университет, бежанци от областта Македония, основана през 1920 г. В първото настоятелство влизат велешаните Любомир Весов и Илия Кушев, дойранчанинът Илия Бугарчев, щипяните Зора Здравева и Иван Михайлов (председател), прилепчаните Йордан Чкатров и Петър Колищърков, крушовчанинът Кръстьо Велянов и горнобродчанинът Стоян Карамихайлов. Дружеството развива културно-политическа и издателска дейност, като публикува много книги и брошури. Организацията поддържа контакти с Българския национален студентски съюз, с Македонския младежки съюз, с Македонския студентски съюз в чужбина и с ВМРО.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 869 пъти.