Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Моите стари съседи", София, 1924 година
Петър Завоев от Щип, Вардарска Македония - "Моите стари съседи", София, 1924 година


Увеличи
Описание

Колекция с разкази за Щип, издадена от Петър Завоев през 1924 г.

"Моят роден град даде бележити люде. От тех има и добри и лоши. Мене ми се струва, обаче, че и тия, които сметахме за лоши, носят в душата си залози на нещо ценно и съвършенно. Тия, за които разказвам тук, се вече измрели мои комшии. Това се образи снети от натура; нищо излишно и нищо изпуснато нема в тех. Даже нещо по-вече: запазих и имената им, без да се страхувам, че сенките им ще напуснат гроба и ще ме разтревожат....

Целият град, со стръмните му калдъръмени сокаци и червените керемидени покриви, по които растеше трева се заливаше от жешките слънчеви лъчи летно време, или молчеше зиме под тежките соспи снег, натрупвани в големо изобилие от един остър северен ветър. Писъкът на железницата не нарушаваше тоя покой; нито тръбата на автомобила; нито крилата на некое хвърчило; нито бързата вест на телеграфа и телефона. Двайсет и пет хилядното население от българи и турци живееше своя собствен живот, имаше свои стремежи и кахъри, своя култура и нрави. И беше напълно доволно от това, което му даваше майката земя и леките занаяти, поставено под попечението на една домашна власт, която гледаше през пръсти на всичко или оставяше събитията в ръцете на Провидението..."


Източник: Книгата е предоставена от внучката на писателя - Н. Минкова.

Автор: Роденият в град Щип Петър поп Иванов Ковачев (известен като Петър Завоев, 1880-1969, София) е български журналист, писател и изследовател. Завършва Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и след това работи като журналист в София и Пловдив. През 1905 г. става един от инициаторите за образуването на Съюзът на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е част от 12 лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София и става председател на Щипското благотворително братство. След преврата от 09.IX.1944 г. комунистите преследват П. Завоев като изземват негови книги и го изселват в Ловеч.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1107 пъти.