Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Псалтакийна Литургия на Св. Ив. Златоуст", София, 1920 година
Христо Шалдев от Гумендже, Егейска Македония - "Псалтакийна Литургия на Св. Ив. Златоуст", София, 1920 година


Увеличи
Описание

"Псалтакийна Литургия на Св. Ив. Златоуст. Съставил по старобългарски мотиви и напеви" - Хр. Шалдевъ.

"За съществуването на старо-българското църковно пение възвестиха руски музикални автори, които при хармониране на църковни песнопения, посочиха такива с старобългарски напеви. Руският пък пътешественик Барский, който в края на XVII и в началото на XVIII в. посетил св. Горските монастири в пътните си бележки отбелезва, че в българските монастири се пело българско пение, което се отличавало както от гръцкото, така и от руското и което е било твърде мелодично. Не ще съмнение, че старобългарското църковно пение до късно ще да се е запазило и в некои наши монастири, които до възраждането ни беха културни центрове. Мелодиите на "Св. Боже" гл. г., които г. Манаси п. Тодоров излага въ своята "Псалтакийна Литургия", като "Врацчанско", по своята конструкция твърде много се отличават от гръцките и приличат на старобългарски...
За да може да се приложи в нашето богослужение старо-българското пение заех се да съставя Литургия на Св. Ив. Златоуст по старо-български напеви и напевки, която, хармонирана за хорово пение от г. Ив. Халачев, учител по музика в Кюстендил, удобри Св. Синод пред 1916 г..."


Източник: http://psaltbg.blogspot.com/

Автор: Роденият в Егейска Македония Христо Шалдев (1876-1962, София) е ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание, български учител, активист на Илинденската организация, Гумендженското братство и др. Автор е на книгите "Град Прилеп в българското възраждане", "Македония и копнежът й за свобода", "Духовното състояние на българина по време на негово робство под Турско", "Psalm Mass of the Old and New Bulgarian Songs".
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 695 пъти.