Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Из живота на четите в недрата на Пирин планина (Спомен)", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 3, книга 8 (28), София, октомври, 1930 година
Георги Белев от Охрид, Вардарска Македония - "Из живота на четите в недрата на Пирин планина (Спомен)", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 3, книга 8 (28), София, октомври, 1930 година


Увеличи
Описание

"Между местните войводи бе и Коста Молеров, който ни услужи с топла храна от месо и горски треви, сготвена в газова тенекия.
При тая среща, местните нелегални дейци ни дадоха ценни и обширни сведения за неприятелските сили, за техното разположение; дадоха ни сведения и за местните революционни организации, за техните бойни сили. Що се отнася, обаче, до другите ревулюционни райони навътре в Пиринска област, там – казаха ни те – въоръжението на българското население е било слабо и, следователно, слаби надежди требваше да се възлагат на тия райони. От интимните пък разговори, що имах с Коста Молеров, разбрах, че ръководителите на Серския революционен окръг много неща са направили за организирането на българското население в една мощна организация..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Георги Иванов Белев (1875-1945, София) е ВМОК революционер, член на Младата македонска книжовна дружина, член на Охридското македонско братство, участник в Илинденско-Преображенското въстание и последен директор на Солунската българска гимназия преди закриването и от новите гръцки власти през 1913 година.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 305 пъти.