Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "В Македония", публикувано в сп. "Македония. Политическо, научно и литературно списание", год. I, кн. I, София, януари 1922 година
Кирил Пърличев от Охрид, Вардарска Македония - "В Македония", публикувано в сп. "Македония. Политическо, научно и литературно списание", год. I, кн. I, София, януари 1922 година


Увеличи
Описание

Членът на Централния Комитет на ВМРО, охридчанинът Кирил Пърличев за положението на подтиснатия македонски народ под сръбско и гръцко иго.

"Македония продължава да бъде владена от сърби и гърци. Вследствие общата система на произволно, насилническо и безправно управление, положението в страната далеч е по-тежко и по-несносно за населяващите я народности, отколкото беше през турския режим.
За българите то е такова, защото им се забранява да се наричат на родното си име, да говорят да се учат и се молят на своя език; техните учители, свещеници, владици и почти целата им интелигенция са прогонение от Македония.
За турците – нема нужда да се доказва това – сръбско-гръцката окупацип донесе едно душевно огорчение не толкоз поради верските различия с окупаторите, колкото поради преследванията на които са подложени от последните. За македонските евреи достатъчен аргумент, че търговията – област, в която те птроявяват своите дарби – замре в целта страна с окупацията на сърби и гърци, за да считат положението незадоволително и анормално. Влашките общини в Македония, които както и другаде в миналото, се радваха на известни автономни права в културно отношение, с гръцко-сръбската окупация почнаха да линеят; те се прредназначават сега да послужат като изкуствен тор за проектираните гръцки и сръбски общини в страната. А колкото до албанците от Македония, изгубили поради промената всички права и превилегиим на които се радваха при миналия режим, пъшкат сега под двойния гнет на сърби и гърци, въздишайки за свободата, която започва да сгрева сърдцата на техните сънародници от северо-запад и юг.
Така днес в Македония нито един от етническите елементи не е доволен от сръбско-гръцкия режим. Там през целото време от натрапническото настаняване на сърби и гърци до сега цари насилие, произволи и безправие. И днес в тая мъченическа земя се бодат езиците на българчетата, които не говорят гръцки. Македонецът, бил той българин, турчин или влах, се обявява за неблагонадежден и извън законите при нищо и никакъв повод, а поводите за това се създават тъй леко. За такива македонци гърците имат морските глъбини, мало-азиятския фронт, или Бело-морските острови, а сърбите прилагат наредбите на Драшковича и наслениците му."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Кирил Пърличев (1875-1944, Охрид) е български революционер, член на ЦК на ВМРО, общественик, учител, журналист, писател, директор на историческия музей в Охрид по време на българското управление на града (1941-1944 г.). Той е един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия на ВМОРО) и е сред основателите на Македонския научен институт в София. Син е на големия охридски възрожденец Григор Пърличев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 641 пъти.