Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Леринско в моите спомени и преживелици през учебните 1902/3 и 1905/6 години (Материали за историята на македонското освободително движение)", София, 1943 година
Никола Киров-Майски от Крушево, Вардарска Македония - "Леринско в моите спомени и преживелици през учебните 1902/3 и 1905/6 години (Материали за историята на македонското освободително движение)", София, 1943 година


Увеличи
Описание

Ръкописът на спомените на Никола Киров-Майски за неговото учителстване и революционна дейност в Леринско.

"... ние съзираме спасението на Македония само в праволинейната политика на В. М. Р. О., която е известна на целия културен свят и която единствена е одобрена от последния. Подчертахме, че според нас, всяко отклонение от тая политика води към съмнения, а последиците от това се наричат катастрофа. За по-релефно да изразим мисълта си, както и за да не се почувства засегнат приведохме му следния пример:
– Ние сме българи и при това ние сме по-корави и по-шовинисти българи, отколкото българите в свободна България. Това е аксиома. Условията, в които живеем и се развиваме, ни правят такива. Безспорно, ние обичаме България, както обичаме Македония, и някои македонци желаят присъединяването ни към нея, но ние не само не работим за присъединение, ами дори сме си забранили да приказваме и мислим за него. Защо? Защото чрез идеята за автономията парализирваме всяка намеса на всички балкански държави, които имат империалистически цели по отношение нашата страна, и печелим за освододителната ни кауза симпатиите и дори съдействието на всички вери и народности в и вън от Македония и по света изобщо."


Препис направен от автора през 1961 г. и изпратен до Баничкото спомагателно дружество "Надежда" в град Торонто, Канада. Съдържа списък на видни дейци от Леринско и биография на войводата Дзоле Гергев Стойчев.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Киров Трайков-Майски (1880-1962;София) е български революционер и общественик, деец на ВМОРО. През Илинденско-Преображенското въстание Никола Киров е в Крушево и участва в обявяването и защитата на Крушевската република, а след въстанието е ръководител на Крушевския революционен комитет. Главен екзархийски учител в Емборе и Дебър. През 1911 г. в Дебър възобновява българското околийско учителско дружество "Свети Иван Бигорски", а през 1911-1912 г. е директор на училището в Ресен. След Междусъюзническата война емигрира с цялото си семейство в България и завършва право в Софийския университет. Участва в дейността на Македонската федеративна организация и на Илинденската организация.
За повече информация за Никола Киров-Майски тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1831 пъти.