Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Един заслужил покойник. Учителят Гоно Пейков", публикувано в сп. „Илюстрация Илинден“, год. VI, книга 5-6 (55-56), София, март-април 1934 година
Христо Шалдев от Гумендже, Егейска Македония - "Един заслужил покойник. Учителят Гоно Пейков", публикувано в сп. „Илюстрация Илинден“, год. VI, книга 5-6 (55-56), София, март-април 1934 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционера Христо Шалдев за своя съгражданин, видния български просветен деец, даскал Георги (Гоно) Пейков .

"Епохата на българското възраждане бе създадена от плеада знайни и незнайни дейци из различните кътове на българските земи, в които кои повече, кои по-малко са дали своя обществен и национален данък. Един от скромните дейци през епохата на нашето възраждане, който в продължение на 55 години непрекъснато е работил в полето на учебното ни дело, е поминалия се на 21. III. т. г. учител Георги Пейков. Неговата половинвековна културна дейност е толкова по-заслужена, че се е вършила при много трудни и лоши условия, – при границата между бългаския и гръцки народи – южна Македония и пред вратите на гр. Солун, седалището на гръцката пропаганда и центъра на турската въоръжена сила."

"Неговата педагогическа дейност в полето на българското училище възлиза на 55 години, като същевременно той е и църковен певец.
По характер беше тих и трудолюбив, а като общественик – еволюционист. Той беше посветен в революционните борби, но революционните подвизи бяха чужди за него, защото не подхождаха на темперамента и разбиранията му, макар пред очите на турските управници да минаваше за баш кумита.
Неговите заслуги към българската идея и българското племе се заключават в това, че в продължение на 55 години ревностно и предано работи за успеха на българското училище, слушайки прекото си началство и строго изпълнявайки неговите нареждания."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Егейска Македония Христо Шалдев (1876-1962, София) е ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание, български учител, активист на Илинденската организация, Гумендженското братство и др. Автор е на книгите "Град Прилеп в българското възраждане", "Македония и копнежът й за свобода", "Духовното състояние на българина по време на негово робство под Турско", "Psalm Mass of the Old and New Bulgarian Songs".
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 791 пъти.