Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Хоровото дело в Македония до 1912 год.", публикувано във сп. "Родна песен", кн. 5, 6, 7, София, 1941 година
Борис Янишлиев от Дойран, Вардарска Македония - "Хоровото дело в Македония до 1912 год.", публикувано във сп. "Родна песен", кн. 5, 6, 7, София, 1941 година


Увеличи
Описание

Спомените на Борис Янишлиев за музикалното и хорово дело в Македония до 1912 г.

"...От гореизложеното се вижда, какъв е бил духа на Македонското българско население, какъв е бил живота му, прогреса му, ученолюбието му, патриотизъма му и докъде е достигнала просветата му и музикалния му възход. И всичко това за около 30-40 годишен период от време, а за музиката едва 15 годишен и то при робство!
Какви ли не усилия в Турска Македония полагаха българските учители! Усилията им беха непосилни и само патриотизъма ги вдъхновяваше и крепеше. Това беше и за нотното пение в частност и изобщо за музиката.
Гореизложените спомени и впечатление се мои лични. Те не са пълни, защото има, и други музикални дейци, чиято света дейност требва да се изнесе в печата. Дано и други, бивши македонски учители, идеалисти, напишат своите спомени и изнесат това, което знаят за музикалното дело в Македония под турска власт, за да се даде пълна представа за размера на музикалната култура на нашата родна Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1880 г. в град Дойран Борис Дионисиев Янишлиев е просветен деец, общественик, композитор, художник, публицист и краевед, доброволец в Българската армия по време на войните за обединение на нацията.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 332 пъти.