Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Предговор към История на 22-й пехотен Тракийски полк в Световната война 1915–1918 год.", Дупница, 1940 година
Кирил Янчулев от Прилеп, Вардарска Македония - "Предговор към История на 22-й пехотен Тракийски полк в Световната война 1915–1918 год.", Дупница, 1940 година


Увеличи
Описание

Командирът на Двадесет и втори пехотен тракийски полк на Българската армия Кирил Янчулев от Прилеп с предговор към книга за историята на полка през Първата световна война.

"Велес, Бабуна, р. Черна, Горно и Долно Караджово в долината на р. Струма и пр. са блескавите от величие епопей, написани с кръвта на Тракийци, чрез които те се показаха, с живота си и смъртта си, достойни наследници на победоносните и славни предшественици, които при Булаир и Калиманци прославиха българското оръжие по целата земя.
Историята на 22-и пех. Тракийски полк е светиня за взелите участие в редовете на полка, когато той, през Световната война, следваше по огнения си път, който води към величието на българската ЦАРСКА КОРОНА и на България.
Историята на 22-и пех. Тракийски полк е тържествен помен за падналите по бранните полета чинове от полка, които пролеха кръвта си пред Олтаря на Отечеството и оставиха на нас живите свещен завет за пламенна любов и преданост към ЦАР и РОДИНА и за обричане към делото за което те загинаха."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в с. Варош, днес квартал на град Прилеп Кирил Димитров Янчулев (1896-1961, София) е генерал от Българската армия. Завършва Солунската българска мъжка гимназия и Военното училище в София. Участва в Първата световна война като офицер в Шести македонски полк на Единадесета пехотна македонска дивизия на Българската армия. През 1944 година е началник на Щаба на Българската войска. През 50-те години е репресиран от комунистическата власт и заточен в концентрационния лагер Белене.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 395 пъти.