Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Из живота на четите. Що бехме и що сме – Среща със Сандански (Спомен)", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. VI, книга 9 (59), София, септември 1934 година
Георги Белев от Охрид, Вардарска Македония - "Из живота на четите. Що бехме и що сме – Среща със Сандански (Спомен)", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. VI, книга 9 (59), София, септември 1934 година


Увеличи
Описание

Революционерът от Охрид Георги Белев за посещението на своята чета в село Пирин, Свети Врачко по време на Илинденското въстание .

"След като се наобядвахме, група войводи, четници и дошлите селяни, седиме край малък огнец, пием кафе, пушим и приказваме. Селяните охотно отговарят на нашите въпроси и ни дават ценни сведения за въоръжението и готовността на българското население да подкрепи с каквото може възстанието, за уплахата на турското население, за броя и разположението на турската войска..."

Белев предава и увлекателен разказ за историята на ВМОРО на селския учител, който е и ръководител на местната организация.

"На първо време, преди да се засили организацията, господари на деня и нощта беха турците. По-късно, щом наближеше нощта, турците се прибираха по домовете си, а потерите и войската — в казармата. Организационните хора тогава именно почваха да излизат на работа и ставаше Комитет царство. Изобщо, след засилването на организацията, денът е на турците, нощта — на четите, на организацията. При това, турците требва да избират само друмищата, както това бе едно време за нас — българите."

Накрая Белев разказва и за срещата на неговата с чета с тази на Яне Сандански .

"Наближаваме пиринската ливада. Яне Сандански, неговият секретар-студент от Софийския университетъ Ал. Радославов, Димитър Стефанов и около 30 души четници, всички добре въоръжени и в стройна редица, ни посрещат. Пръв Юр. Стоянов доближи и подаде ръка на Сандански. И двамата се прегърнаха братски и се разцелуваха. Техният пример последвахме всички.
И ето тук, в тая нощна доба, при радостния наш трепет за станалото сега помирение между двата до скоро враждуващи лагери — на „върховисти“ и „вътрешни“, ние всички ликуваме и се заклинаме: с общи сили да поведем кървавата борба за свободата на родината.
След тая братска среща и радостни приветствия, нам бе сложена братска вечеря от месо, сготвено със зелен фасул."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Георги Иванов Белев (1875-1945, София) е ВМОК революционер, член на Младата македонска книжовна дружина, член на Охридското македонско братство, участник в Илинденско-Преображенското въстание и последен директор на Солунската българска гимназия преди закриването и от новите гръцки власти през 1913 година.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 845 пъти.