Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Ужасите на сръбските затвори. Предисторията на един процес", публикувано във в-к "Македония. Орган на македонската емиграция в България", год. II, бр. 495, София, 6 юни 1928 година
Вестник "Македония" (1926 – 1934) - "Ужасите на сръбските затвори. Предисторията на един процес", публикувано във в-к "Македония. Орган на македонската емиграция в България", год. II, бр. 495, София, 6 юни 1928 година


Увеличи
Описание

Ужасите, които 11 македонски селяни са преживели в сръбските затвори след като са били затворени и измъчвани от сърбите за това защото били „помагачи на ВМРО“.

"1. Кральо Марков. В общината много бит. Обесен за мишниците на една греда. Бит е по корема с тояга. Лежал с в дърварника 9 вечери. Бит е с тояги и обесена му е стомна за тестикюлите. Изпитал всички видове мъчения така, че на десетия ден живота му бил в опасност, плюл и пикал кръв и не могъл да се движи.
2. Кузе Николов, 50 годишен. В началото държан 7 дена гладен и 6 дена лежал в дърварника гол. Когато наредникът му е дал парче хлеб, хвърлил го, казвайки, че нема какво да признава. Турили го две вечери в нуждника и като го изваждат запалват една чиния с изтрити червени чушки под носа му. Бил го лекарът Миятович с гърбач.
3. Иванчо Тасев бит като Кральо Марков така страшно, че на десетия ден бил тежко болен, плюл н пикал кръв. На 11-ия ден живота му бил в опасност, откарват го в болницата, дето след некой ден умира..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Вестник "Македония" , излизал в периода 1926-1934 година, е най-разпространеният и най-влиятелният български вестник по онова време сред македонската емиграция в България. Близък на кръговете на ВМРО, по чиято инициатива вестника започва да излиза.

Сред директорите на вестника са били:
Георги Кулишев - български политик и журналист, външен министър на Царство България от град Дойран, Вардарска Македония;
Симеон Евтимов - ВМРО революционер и журналист от с. Емборе, Кайлярско, Егейска Македония;
Димитър Талев - изтъкнат български писател и журналист от Прилеп, Вардарска Македония.

Редактори на вестника са били:
Йордан Бадев - български литературен критик, публицист и журналист, деец на ВМРО от Битоля, Вардарска Македония;
Кръстьо Велянов - български журналист, писател и ВМРО революционер от Крушево, Вардарска Македония;
Васил Пундев - български публицист, литературен историк и критик, масон, ВМРО революционер от Дупница;
Никола Джеров - писател, поет, преводач и публицист от София.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 251 пъти.