Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Защо биде изгорено с. Загоричани", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 15, София, 10 април 1925 година
Лазар Киселинчев от с. Косинец, Костурско, Егейска Македония - "Защо биде изгорено с. Загоричани", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 15, София, 10 април 1925 година


Увеличи
Описание

Костурският ВМОРО войвода Лазар Киселинчев за гърците и Загоричанското клане .

"Следната заповед на капитан Мандрас на времето бе попаднала в наши ръце и тук предаваме част от нея.
„До началниците на районните войводи в Битолско.
Герои, защитници на правата на Елинизма!
До вас и чрез вас, до подведомствените ви юнаци, обръщам се да изкажа и предам благодарността на Централния Мак. комитет и на Отечеството за всичко което извършихте и ще извършите.
Вие защитници на измъчените ваши братя от българите, приложете по настоящем единствения спасителен принцип: „око за око и зъб за зъб“; гонете и изтребвайте варварите нашественици българи, опожарявайте прибежищата на убийците, убивайте злодейците даже и тогава, когато се крият под булото на свещеника или учителя.
Вашата борба за елинизма е свещена! Покажете се достойни за вашето предназначение: изтребете последния българин, който ще посмее да оскверни Македонската земя. Дано не остане нито един българин, в Елинската ви Македония, тогава ще живеят спокойно гърци и турци в тая страна.
По заповед на Върхов. Мак. комитет
Главен началник: Мандрас“."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Лазар Търпов Киселинчев (1874-1946; София) е виден български революционер, костурски войвода на ВМОРО. Учи в Атина, където поставя основите на Български македонски комитет и заедно с революционерите Атанас Кършаков, Васил Чекаларов и Дельо Марковски организира канал за внос на оръжие от Гърция и Албания към Югозападна Македония. По време на Илинденско-Преображенското въстание е член на Костурското горско началство и заместник на своя близък приятел Васил Чекаларов. Лазар Киселинчев е брат на известния скулптор Пандо Киселинчев и на архитекта Георги Киселинчев.
За повече информация за войводата Лазар Киселинчев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1050 пъти.