Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писма от Солун (псевд. "Света гора")", Солун, 1900 година
Христо Татарчев от Ресен, Вардарска Македония - "Писма от Солун (псевд. "Света гора")", Солун, 1900 година


Увеличи
Описание

20 писма на Христо Татарчев по организационни дела на ВМОРО, изпратени от пункта в Солун ("Света гора"). Писмата са дешифрирани от Ангел Узунов, брат на войводата Христо Узунов.

"Гръцките пушки, които продават търговците след като се употребяват неколко месеца стават негодни - момчетата, които ги употребяват постонно се оплакват. Късите гръцки пушки са по-лоши от дългите и по-скоро стават негодни. Мостът през който требва да стане преносът надъл сега са пълни с арнаутски, гърцки и турски чети и разбойнице и нашата чета, която действуваше там е направила всичко, което кара правителството да взима сериозни мерки спрямо българите. От всичко това явно, че преносът още за един летен месец не може да бъде сигурен. Преди всичко пушките да се дълги, а не къси...

Попето со Андона (Кьосето) дойде къде вас нека си почине една две седмици и да сформирува една чета от петнадесет момчета каквито той намира за добри и подходящи за вътре и да влезе насам и ще му се посочи от вътре къде ще се оправи не ще бъде зле и ако има освен работниците петнадесет нека има четири пет души фетфе (б) или за по-после за войводи да се упражнат. Делчев се назначава за инспектор на четите и на ръководителите за което ще требва да слезе час по-скоро с четичка или както намира за по-добре...
У Васето нищо немало засега идеално той през това лето гледал само за себе си и другарите. Со друга дума старото разбойничество. Дончо войводата върлува во Петричко като се завърне най-добре да се унищожи со това ще се освободим от едно зло. Затворниците още лежат во Битоля, искат им тежки откупи време е вече да помислите за покупката на оръжие, най-добре за битолско да се купат гра, но немаме пари.."


Източник: Оригинален източник на документите: НБКМ (БИА)

Автор: Роденият в град Ресен Христо Николов Татарчев (1869-1952, Торино, Италия) е български лекар и един от основателите на ВМОРО. Участва в организирането на Съединението на България през 1885 година, рганизирано от Българския таен централен революционен комитет. Включва се като доброволец в Българската армия и в последвалата Сръбско-българската война. Учи медицина в Цюрих и Берлин и след завършването си работи като лекар в Солунската българска мъжка гимназия. Служи като лекар и в Българската армия през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1034 пъти.