Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Изложение до Секретариата на О. Н.", публикувано във в-к "Македония. Орган на македонската емиграция в България", год. I, бр. 161, София, 26 април 1927 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Изложение до Секретариата на О. Н.", публикувано във в-к "Македония. Орган на македонската емиграция в България", год. I, бр. 161, София, 26 април 1927 година


Увеличи
Описание

Съюзът на македонските емигрантски организации в България с изложение до Обществото на народите (предшественика на ООН). Документът е подписан от предсетателя на СМЕО д-р Константин Д. Станишев от град Кукуш и секретарят Велко Думев от град Воден .

"Всичко това остави една дълбока горест в душата на нашите съотечественици. Ние искаме да се надеваме, че Обществото на народите, призовано да бди за правдата и мира на света, нема да допусне да се добави още една тежка обида и несправедливост спремо нещастното македонско население от българска народност..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 548 пъти.