Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Сръбско убийство в Скопйе през 1942 година. Никола Чашуле организатора – убиец", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 27, бр. 1390, Индианаполис, САЩ, 15 октомври 1953 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Сръбско убийство в Скопйе през 1942 година. Никола Чашуле организатора – убиец", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 27, бр. 1390, Индианаполис, САЩ, 15 октомври 1953 година


Увеличи
Описание

Македонска патриотична организация в САЩ с редакционна статия в официалния си орган вестник „Македонска трибуна“ за убиеца Никола (Коле) Чашуле – популярен в югославска Македония политик и писател. Участва в комунистическата съпротива във Вардарска Македония в годините на Втората световна война и организира убийството на Мане Мачков – ВМРО революционер от Скопие (според други данни от Щип) и български полицай.

"На 20 август 1942 година в Скопйе е бил убит Мане Мачков, млад македонски българин от Щип.
След десет години сърбо-комунистическия вестник „Нова Македония“ от Скопйе в броя си от 30 август 1953 година припомня за това убийство. Върху него пише некой си П. Михайлов, по разказа на самите убийци.
Причината за убиването на Мане Мачков е, че е македонски българин, че е антикомунист и че се е борил против сърбо-комунизма. Самото пък убийство е било заповедано от югославската (сръбската) комунистическа партия и е било възложено на Никола Чашуле да го организира и изпълни.
П. Михайлов пише, за да изтъкне „героизма“ на Никола Чашуле и петимата му съучастници: за да изтъкне заслугата им към югославската комунистическа партия. Но от тоя разказ излиза, че Никола Чашуле е бил едно оръдие на Белград, което било използувано за убиване на македонци. В тая партия той е бил обучен като организатор и изпълнител на убийства. Друго възпитание или друга школа той не е имал.
(...)
П. Михайлов по един абсолютен начин, без да си дава сметка, разкрива, че убийството на Мачков е дело на една чужда централа и е ръководено и извършено от Никола Чашуле като оръдие на тая комунистическа централа. Убит е бил тогава един македонски българин, защото е българин и защото е антикомунист. Нареждането е било дадено положително и на сръбски език, защото и сега, десет години след това убийство, разказвачите не могат да се освободят от сръбската терминология. Техния „осветнически“ куршум говори само за една сърбо-комунистическа отмъстителност. Те, както и самия Никола Чашуле, не принадлежат на никакво македонско общество; те са партията, в „Савез Комунистическе Омладине Югославие“."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 638 пъти.