Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Драги Брезов (Писмо до Ив. Михайлов); 26.11.1923 г.", публикувано в "36 години във ВМРО; Спомени на Кирил Пърличев", София, 1999 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Драги Брезов (Писмо до Ив. Михайлов); 26.11.1923 г.", публикувано в "36 години във ВМРО; Спомени на Кирил Пърличев", София, 1999 година


Увеличи
Описание

"Драги Брезов,
Твоята разсеяност и в миналото често ставаше причина да не се свършват на време организационни работи. Спомням си, че за некои работи требваше да пиша по 2-3 пъти. Никой друг не е отварял и предавал или препращал отворени писма за мене или мои писма за други, а ти вършеше това много често и по 2-3 пъти бех принуден да ти правя белешка...
...и след преврата на неколко пъти ти обръщах вниманието:
1. Да се турне ред в разходите и да се правят икономии на народната пара;
2. Да не се разхождаш често с автомобили и файтони и да не се меркаш често в Алказар и др. подобни заведения (близки до Организацията лица са говорили за тебе: "Тоя, който не стъпва на крака"...или "Тоя, който не слиза от автомобил или файтон."...)
3. Да не бавиш със седмици мои писма от вътре или от провинцията, изпратени в твой плик, както това се случва често.
4. Да наредите с Пандов и Петйофи паричния въпрос и да се правят икономии и пр., и пр.
Като имам предвид твоята голема разсеяност, фактът, че живееш в квартира, дето има жена - крадла, от която са пострадали Синеокия и Стеселица, слуховете от наши близки, че ти си хванал лош път, боя се, че ти ще орезилиш себе си и ще изложиш Организацията и лично мене...необходимо е:
1. Да намериш време - след завръщането си от предстоящата обиколка - да турнеш в ред сметките си и ги предадеш на счетоводителя.
2. Ти да не боравиш вече с раздаване суми, а да получаваш колкото са ти необходими за издръжка, като даваш бележки лицата да получават пари от домакина.
3. Да внимаваш да не оставиш несвършени най-важни работи, както е случаят с писмото за Беркман.
4. Да обръщаш по-големо внимание на общественото мнение и да съобразиш живота си с положението, което заемаш във ВМРО...
Всичко това е необходимо: а) за интересите на ВМРО и борческа Македония и б) за тебе лично да запазиш доброто име, което си извоювал сред големите заслуги, които принесе ти на Македонската организация в много тежки дни..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 841 пъти.