Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Das ruhelose Makedonien", Берлин, 1926 година
Никола Милев от с. Мокрени, Костурско, Егейска Македония - "Das ruhelose Makedonien", Берлин, 1926 година


Увеличи
Описание

През 1926 година Македонското студентско дружество в Берлин издава на немски език брошурата на професор Никола Милев – "Das ruhelose Makedonien".

"Македония — земята, оградена от Егейско море и Охридското езеро, Бистрица, масива на Шар и (река) Места и чиято главна артерия е долината на Вардар — е населена със славянско мнозинство. Турците, които са били господари на страната в продължение на пет века, и другите племена, които я населяват, албанци, гърци, арумъни или власи и евреи, винаги са смятали македонските славяни за българи. Всички чужденци, които са влизали в контакт с тях, от монасите и търговците от Средновековието до мисионерите, пътешествениците, учените и консулите от миналия век, говорят само за българи в Македония. Народните маси виждат себе си като такива: и нещо повече, те почти цял век участват във всеобщото движение на българския народ за национални идеали.."


Източник: Брошурата е предоставена от М. Петрушевски.

Автор: Никола Милев (1881-1925) е виден български историк, публицист, дипломат, народен представител и деец на ВМОРО и ВМРО.
За повече информация за Никола Милев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 814 пъти.