Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Сръбска ли песен?", публикувано във в-к "Устрем. Орган на Съюза на Македонските Младежки Културно-Просветни Организации в България", год. I, бр. 12, София, 1 януари 1924 година
Борис Зографов от Битоля, Вардарска Македония - "Сръбска ли песен?", публикувано във в-к "Устрем. Орган на Съюза на Македонските Младежки Културно-Просветни Организации в България", год. I, бр. 12, София, 1 януари 1924 година


Увеличи
Описание

Битолчанинът Борис Зографов за народната песен от Охридско „Пушчи ме, майко ле мила“, която бива представен за сръбска от един сръбски вестник.

"Разбира се, за един сърбин, от Белград особено, охридската песен не може да не бъде сръбска. Не само охридската: всека по-хубава народна песен, па била тя от Украйна например, за него ще бъде сръбска, защото според дълбокото убеждение на всички сърби – на интелегентните, за съжаление, още повече – нема хубаво нещо в света, което да не е сръбско или най-малко– да не е във връзки със сръбския дух.
Затова никак немаше да се очудим, ако бехме видели чисто българска народна песен да се нарича сръбска в некое сръбско издание.
(...) Охрид и околността му винаги са били и сега са чисто български край, това се вижда най-малко от текста на самата песен, за която става дума..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Битоля Борис Стефанов Зографов (1891 - 1957, София) е български общественик, деец на Македонската патриотична организация и първи редактор на вестник "Македонска трибуна", брат на Драган Зографов .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 370 пъти.