Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Как се дойде до Илинденското възстание. Спомени", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. VIII, книга 79, София, ноември 1936 година
Тома Николов от с. Вранещица, Кичевско, Вардарска Македония - "Как се дойде до Илинденското възстание. Спомени", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. VIII, книга 79, София, ноември 1936 година


Увеличи
Описание

Спомените на ВМОРО революционера и български свещеник Тома Николов от с. Вранещица, Кичевско за началото на революционната дейност на ВМОРО в Битоля довела накрая и до Илинденското въстание.

"1897 г. беше златната епоха за Битоля. След свършването на гръцко-турската война през м. май на петдесетница се издигна българския трикольор в центъра на града. Тоя ден беше Великден за българите. Целия град се извърве пред търговското агенство да види българското знаме, а българите не можеха да въздържат сълзите си от радост. Знамето осветихме с дедо Козма заранта у зори по желанието на валията, за да не се вдига шум. След църков. отпуск отидох в пансиона и съобщих на Перета, че осветихме знамето. Той скочи от радост. Минахме през агенството да се полюбуваме на знамето. Видех как Пере заплака от радост."

"С арестуването на Дамета замести го Ан. Лозанчев. Даме беше си извоювал хубаво положение между затворниците и управлението на затвора. Турците го наричаха принц на българите..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в кичевското село Вранещица Тома Николов Христов (1863-1946, София) е ВМОРО революционер, духовник и просветител, деец на българското възраждане в Македония.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1427 пъти.