Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Нови данни за българщината в Македония", публикувано в сп. "Македонски преглед. Списание за наука, литература и обществен живот", год. I, книга 4, София, 1925 година
Иван Снегаров от Охрид, Вардарска Македония - "Нови данни за българщината в Македония", публикувано в сп. "Македонски преглед. Списание за наука, литература и обществен живот", год. I, книга 4, София, 1925 година


Увеличи
Описание

"Целата средновековна и нова история на Македония красноречиво говори, че тази земя по своя етнически лик предимно е българска. И може да се мисли, че излишно би било да се доказва един несъмнен факт, признаван открито от всички европейски пътешественици и езиковеди. При все това сега като че ли най-вече от всеки друг път ние сме принудени да доказваме тази очевидна етнографска истина, защото заинтересованите съседни народи – сърби и гърци продължават да заблуждават света, че във владената от тех част на Македония немало никакви българи.
Поради това мислим, че и ние сме длъжни да продължаваме да изнасяме пред света доказателства в полза на народното ни дело. Но и независимо от това, данните, които по-долу съобщавам, си имат своя културно-исторична научна стойност.
През 1918 г., търсейки старини в гр. Охрид, аз намерих много свидетелства за българския облик на Македония, които досега не са обнародвани. Повечето от тех произхождат от XIX в., а именно до създаването на Бълг. Екзархия, а некои са от края на XVIII в. Едни от тех са местни, други – чужденски. С разреден шрифт изтъквам по-важните места из цитуваните източници..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид академик Иван Йончев Снегаров (1882-1971) е голям църковен историк, архивист и археограф. Работи като учител в Цариградската семинария, Педагогическото училище в Сяр, Солунската българска мъжка гимназия, в Ямболската гимназия, Софийската семинария и др. Редовен доцент в Богословския факултет на СУ в Катедрата по история (1926), редовен професор (1933), член-кореспондент на БАН (1933), академик (1943), титуляр на Катедрата по история в Софийската семинария (1950), където работи и след пенсионирането си като хоноруван професор от 1951 до 1956 година. Директор е на Института за Българска история при БАН от основаването му през 1947 до 1950 година, директор на Архивния институт при БАН (1951-1959). Иван Снегаров е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен (1958). Той е член на Охридското културно-просветно дружество и на ВМОРО от 1902 година, редактор е на вестник „Автономна Македония“ (1920-1923). Член-учредител е на Македонския научен институт и е сътрудник на органа му „Македонски преглед“ (1924-1943).
За повече информация за автора тук
И на църковния сайт за православието тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 587 пъти.