Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Отворено поздравително писмо до Н. Блаженство Екзарха", София, 1902 година
Димитър Ризов от Битоля, Вардарска Македония - "Отворено поздравително писмо до Н. Блаженство Екзарха", София, 1902 година


Увеличи
Описание

Видният революционер, общественик, политик, публицист и дипломат Димитър Ризов от Битоля с критика към Екзарх Йосиф I и неговата роля в живота на българите от Македония .

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Битоля Димитър Христов Ризов (1862-1918, Берлин) е български революционер, общественик, политик, публицист и дипломат. Работи като екзархийски училищен инспектор на българските училища в Македония, редактор е на вестника на българската Либерална партия "Търновска конституция" и др. Участва в дейността на Българския таен централен революционен комитет в Пловдив и в подготовката и извършването на Съединението на областта Източна Румелия с Княжество България и след това е депутат в Третото велико народно събрание на Княжество България (1886-87). През 1917 г., в Берлин заедно с брат си Никола Ризов издават атласа "Българите в техните исторически, етнографически и политически граници", съдържащ 40 карти и обяснителни текстове на немски, английски, френски и български език.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 470 пъти.