Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Творчеството на Молеровци от Банско в иконописа на Рилския монастир", публикувано във в-к "Пелистерско ехо", год. I, бр. 12, Битоля, 21 март 1942 година
Петър Савинов от Охрид, Вардарска Македония - "Творчеството на Молеровци от Банско в иконописа на Рилския монастир", публикувано във в-к "Пелистерско ехо", год. I, бр. 12, Битоля, 21 март 1942 година


Увеличи
Описание

Охридският фотограф Петър Савинов за творчеството на Тома и сина му Димитър Молерови в Рилския манастир .

"В началото на XIX век, когато почват да се създават по-тесни връзки между българските земи и запад, влиянието на западно европейската култура е указало голем отпечатък върху художествените занаяти в България. Тъкмо по това време се създава и Разложката иконописна школа, на която основател се сочи с положителност Тома Вишанов от Банско. Сведенията за Тома Вишанов ни предават, че той е заведен от своите съграждани във Виена да учи нов занаят живопиството. След неколко годишно престояване във Виене, Тома се завръща в Банско с прозвището Молер и от тогава фамилията на Вишанови получава името Молеровци.
Тома Вишанов Молеров е оставил незаличими паметници на много места и вън от своето отечество, но най-ценните творби на Тома Молера са при постницата „Покров св. Богородица“ при Рилския монастир, работени в 1808 – 1811 година..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Виден фотограф, произхожда от стария охридски род Савинови; брат на солунския атентатор Гурко Савинов; Работи за вестник "Целокупна България" и "Пелистерско ехо", освен за Охрид, публикува пътеводители за Павел баня и Рилския манастир.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 468 пъти.