Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Принос към историята на Македонската Младежка Тайна Революционна Организация", София, 1996 година
Коста Църнушанов от Прилеп, Вардарска Македония - "Принос към историята на Македонската Младежка Тайна Революционна Организация", София, 1996 година


Увеличи
Описание

Най-подробното изследване за основаването, развитието и дейността на Македонската Младежка Тайна Революционна Организация, писано от члена на централната ѝ (Скопска) петорка Коста Църнушанов. Книгата разглежда едни от най-непознатите аспекти на македонското освободително движение в междувоенния период, осветлява и анализира борбата на младите македонски българи срещу сръбския режим, отношенията помежду им и с ВМРО, разглежда Скопския студентски процес, репресиите срещу македонската интелигенция, механизмите, структурата и конспиративните нишки, превърнали ММТРО в значимо историческо явление.
Църнушанов разделя книгата си на три части. Първата част е "Основаване и развой на ММТРО", в която изследва дейността ѝ като младежко подразделение на ВМРО до 1934 г. Втората част е "Автономната дейност на ММТРО след 19 май 1934 година", в която разказва за затруднената, макар и продължила, конспиративна дейност на младежите в Югославия и съдбата им по време на българското управление във Вардарска Македония. Послесловът включва спонтанните продължители на делото на ММТРО-ВМРО в комунистическа Югославия.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Прилеп Коста Георгиев Църнушанов (1903-1996, София) е общественик, деец на ВМРО, историк, публицист, фолклорист и един от основателите на ММТРО, младежката организация на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1111 пъти.