Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "От банкер - дипломат", публикувано във в-к "Свобода или смърт. В. М. Р. О. Революционен лист", год. III, бр. 57, 15 октомври 1927 година
Георги Баждаров от с. Горно Броди, Серско, Егейска Македония - "От банкер - дипломат", публикувано във в-к "Свобода или смърт. В. М. Р. О. Революционен лист", год. III, бр. 57, 15 октомври 1927 година


Увеличи
Описание

Под псевдонима си "Катон", членът на ЗП на ВМРО Георги Баждаров отправя критика към българския министър на външните работи и радетел за сръбско-българско сближение Атанас Буров заради изявленията му пред сръбския в-к "Политика" срещу самоотбраната на македонските българи и дейността на ВМРО.

Ние разбираме, че качеството на г-н Бурова, пък и характера му на голем филантроп, не позволява да назове престъпления избиването на българи в Македония от самата власт и жестокото изтезаване на македонските студенти в занданите на Скопйе. Ние знаеме още, че той, като министър на външните работи на една слаба и обезоръжена държава, не може да протестира за престъпленията на сръбската власт спремо едни хора, които желаят въпреки всичко да запазят българската си народност. Но защо той квалифицира като престъпление самоотбраната, въоръжения протест на един поробен народ спремо неговите палачи!
И после. Какво е това съпоставяне на емигрантските нападения в България с революционните акции в Македония? От една страна имаме национални предатели, които зарад власт и облагите, които тя носи - особено корумпираната власт - за тези, що я упражняват, са се отдали в служба на Сърбия - потисницата на техни сънародници, - за да не позволят на България, техното отечество, да лекува раните си в мир, - от друга страна имаме елита на един народ, най-силните морално и физически негови люде, които са се решили да се самопожертвуват за свобода и самоуправление, най-висшите блага за нация! Това са несравними величини, това са антиподи. Разстоянието между тех е колкото между небето и земята, а между душите - като това на дяволите и ангелите. Освен това, емигрантите предатели са на открити лагери, хранят се от сръбския държавен казан, на шефовете им се дава с шепи злато, обмундироват се от държавните складове и нахлуват при съдействието на сръбските власти, а македонските революционери се борят на свой риск, на свои средства, почти всички изхождащи от самата Македония и действующи в нея, - не е изключено некой и друг македонец да премине и през чужди граници, но по тайни пътеки и когато Господ спи, - и при все това да се поставят на една дъска...!
И като че ли г. Буров иска да каже, - не го казва, но така се разбира, - взимайте мерки вие оттам против емигрантите, ние ще взимаме оттук против македонските бунтовници и добрите отношения ще се запазят и засилят! Нещастно изявление, което може да бъде обърнато в обвинение от тези, които могат да бъдат само обвинявани и които са на подсъдимата скамейка поне пред световната обществена съвест.
Един държавник, особено когато той е и министър на външните работи, требва да знае не само какво да каже, но и какво да не каже, и казаното да бъде добре претеглено. България нека сама присъди дали такъв министър ѝ е полезен или вреден, за високия идеал на разпокъсана и поробена Македония той е, обаче, направил пакост с тези си изявления. Хвърля се сенка върху самородността и независимостта на македонското освободително движение. А неговите врагове все това правят - да го изкарат зависимо от България и че България може да го спре. Каква наивност, ако не и глупост!


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Серското село Горно Броди Георги Димков Баждаров (1881-1929, Варна) е революционер, учител и журналист, деец на ВМОРО и ВМРО, един от основателите на Македонския научен институт. Учи в Солунска българска мъжка гимназия и в Битолската българска класическа гимназия. Още като ученик е сред основавателите на ученически революционен кръжок на Българското тайно революционно братство. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, а по-късно е сред основателите на Съюза на българските конституционни клубове и на Съюза на българските учители в Отоманската империя. Редактира редица вестници и списания, издава книги за Македония и ВМОРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 525 пъти.