Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До г. г. Околийските управители и кметове в новоосвободените земи", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIII, книга 128, София, октомври 1941 година
Илинденска организация - "До г. г. Околийските управители и кметове в новоосвободените земи", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIII, книга 128, София, октомври 1941 година


Увеличи
Описание

През октомври 1941 г. организацията на бившите македоно-одрински революционери и участници в Илинденско-Преображенското въстание се обръща към околийските управители и кметове в новоосвободените македонски земи.

"Считаме за излишно да изтъкнем пред Вас борбите, които македонският българин в частност, целият бълг. народ въобще, е водил за освобождението на Македония.
Вие сте орган на българската държава в току-що освободената част на общобългарското отечество и сте личен свидетел на героизма проявен от отделни лица и от целото население на тази измъчена страна.
Жертвите, които е дал мак. българин за своята свобода, страданията и пораженията, които той е понесъл, не требва да останат в забвение.
Нека се знае от поколенията, колко скъпо костува свободата на Макед.
Нека се отдаде съответната дан на почит към загиналите: те дадоха всичко за род и отечество — здраве и сила, имот и живот — длъжни сме да увековечим паметта им.
Целта на списанието ни е да запази като архив всичките епични подвизи проявени през цело столетие от българина в Македония заедно с неговите братя от останалите български краища и по тоя начин да се създаде един паметник, в който да блести величието на българския дух, да се напише една кондика с имената на всички павши на полебрани."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Илинденската организация е взаимоспомагателна и културно-просветна организация на български бежанци от Македония, бивши участници в националноосвободителното движение, съществувала в периода 1921-1947 г.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 470 пъти.