Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македония, България и Сърбия", публикувано във в-к "Македония. Орган на изпълнителния комитет на македонските братства", год. I, бр. 23, София, 21 февруари 1920 година
Данаил Крапчев от Прилеп, Вардарска Македония - "Македония, България и Сърбия", публикувано във в-к "Македония. Орган на изпълнителния комитет на македонските братства", год. I, бр. 23, София, 21 февруари 1920 година


Увеличи
Описание

Видният български журналист и ВМОРО революционер Данаил Крапчев призовава сърбите да поставят местни хора на административни позиции из Македония така както е направила България в периода 1915-1918 година.

"Ние, обаче, бихме желали и Сърбия, правата на която върху Македония защитава Щурценегер, да направи толкова, поне после прекратяването на войната, колкото направи България в растояние на три години.
Почти целата администрация през време на българското управление беше в ръцете на местни хора, родом от тая страна. Като почнете с окръжните управители и свършите със стражарите, с малки изключения, всички беха македонци. А сега дори кметовете по селските общини се изпращат от старото сръбско кралство, за да тероризират местното население и да се хрантутят на негова сметка.
(...)
Да не говорим за сърбизаторската политика, която е позната на целия свет. Днес в Македония нема нито едно българско училище нито една българска църква от хилядниците такива преди балканската война.
Ние казахме, че бихме желали и югословянското правителство поне да остави администрацията и местните служби на местни хора, както правеше България и то в течение на самата война, когато можеше да има опасност за държавната ѝ сигурност и за фронта, ако населението беше сръбско..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Данаил Василев Крапчев (1880-1944, Горна Джумая) е виден български журналист, общественик и ВМОРО революционер. В историята на българската журналистика остава като един от най-големите политически анализатори.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 385 пъти.