Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Един документ от велик покойник за историята на македонското освободително дело", публикувано във в-к "Обзор", год. I, бр. 24, София, 21 август 1935 година
Георги Белев от Охрид, Вардарска Македония - "Един документ от велик покойник за историята на македонското освободително дело", публикувано във в-к "Обзор", год. I, бр. 24, София, 21 август 1935 година


Увеличи
Описание

Македонският деец Георги Белев от Охрид за митрополит Натанаил Охридски и едно окръжно известие, което той изпраща до всички македонски комитети в България през 1879 година след края на организирането от него Кресненско-Разложко въстание .

"В окръжното си писмо от 8 февруарий бехме писали почти на всичките благотворителни комитети в България за необходимите неща за подръжка на македонското востание. За зла чест, обаче, както отговор, така и помощи, получихме от твърде малко места. Но като се надевахме на милостта Божия и като вервахме в правотата и ползата на нашето свето дело, ние не се отчаяхме, но продължавахме да работиме енергически и неуморно за постигането на нашата цел – освобождението на македонските българи из под турско иго..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Георги Иванов Белев (1875-1945, София) е ВМОК революционер, член на Младата македонска книжовна дружина, член на Охридското македонско братство, участник в Илинденско-Преображенското въстание и последен директор на Солунската българска гимназия преди закриването и от новите гръцки власти през 1913 година.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 485 пъти.