Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Драги Любомире (писмо от Панчо Михайлов до Любомир Бобевски)", София, 1923 година
Панчо Михайлов от Щип, Вардарска Македония - "Драги Любомире (писмо от Панчо Михайлов до Любомир Бобевски)", София, 1923 година


Увеличи
Описание

"Драги Любомире,
Писмото ти от 16.XI.1923 год., адресирано до жена ми, получих днес в Македония, в чиито гори от вече цели два месеца живея. Щом напуснах големото село веднага заминах за Македония. Извини ме, че не ти се обадих до сега. Причини има много, една от които е и разклатеното ми здраве.
Снимките можеш да препратиш, а също и карикатурите на Добринов, на който дължа внимание и почит.
Радвам се, че сбирката ти “Балкана пее хайдушка песен” ще излезе скоро за живот. Тя ще се чете от всеки македонец с удоволствие и ще буди стремеж към самопожертвувание. Ангажирам съм в борба кръвна с разбойниците рожба престъпна на земледелския режим. Района е боен фронт, където чети хвърчат и продажници разбойници често разменяват бойни салюти. Шанса за успеха е наш.
Желая здраве и светли бъдни дни теб, домашните ти."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Панчо Михайлов Апостолов Мечкаров (1891-1925, София) е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия през Балканските войни, офицер от Българската армия през Първата световна война, Кочански околийски войвода на ВМРО, български учител и фолклорист.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 431 пъти.