Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Пенсия №1036; животописна бележка на Георги Сивиков", публикувано в "Македоно-одрински свидетелства. Регистър на участниците в освободителните борби получили българска народна пенсия през 1943 г.", Т. 1, Д. 3, София, 2022 година
Георги Сивеков от с. Долни Порой, Серско, Егейска Македония - "Пенсия №1036; животописна бележка на Георги Сивиков", публикувано в "Македоно-одрински свидетелства. Регистър на участниците в освободителните борби получили българска народна пенсия през 1943 г.", Т. 1, Д. 3, София, 2022 година


Увеличи
Описание

Може да поръчате третата книга от поредицата „Македоно-одрински свидетелства" и да подкрепите излизането на четвъртата книга, като ни пишете на info@strumski.com или като си я купите от книжарниците "Български книжици" и "Нисим" в София! Благодарим за подкрепата!

„Роден съм на 15 март 1869 г. в село Долни Порой, Демирхисарско, от родители българи. На М.О. революционна организация станах член през 1896 г. През 1897 г. отидох като бакалин в с. Шугово, Демирхисарско, където бех и пунктов началник. През 1900 г. бех изтезаван от турските войски, за да кажа къде е четата на Алекса. През 1902 г., началото, станах и нелегален, и през същата година постъпих в четата на Андон Лазов Кйосев и се сражавах с турски аскер и башибозук в Пехчевско, в м. Широки дол, Редките дъбе. Преведен бех в четата на Стоян Филипов – поройска чета, и се сражавах с аскера в с. Старошево, Поройско. Сражавах се с аскера и в Неврокопско (същата чета) на Филипов в м.Къздервен. През 1903 г. бидох преведен в четата на Христо Куслев – поройската чета, и се сражавах с аскера в м. Хаджи бейлик, на жп линията. След това се зачислих в четата на Чернопеев и участвувах в сраженията на тая чета с аскер и башибозук в Кочанско (големата чета на Чернопеев). През 1904 г., по амнистията, се завърнах в Долни Порой и през 1906 г. бидох арестуван и лежах 1 г. в затвора Едикуле в Солун, без да бъда осъден. Бех член на организацията до 1912 г. През месец септемврий 1912 г. излезох пак нелегален и водих чета в Беласица, и имах сражение с аскер под с. Равна, като три дена прекъснахме минаването на влаковете. През 1913 г. заминах доброволец в М.О. опълчение, без да бъда мобилизаран и викан, и постъпих в VIII Костурска дружина. Сражавах се секъде, където ходи четата. При Султантепе бидох пленен от сърбите и се върнах от плен пролетта 1914 г. През Големата война бех войник в 70 пехотен полк. Паднах заложник и се върнах през 1919 г."

Съдържа и пенсиите на Гоце Стойков Карчев от Кукуш, Георги Талев Ачков от Прилеп и Георги Николов Стефанов от с. Черешница, Костурско.


Източник: Издателство Струмски

Автор: Георги Иванов Сивеков е дългогодишен деец на ВМОРО, пунктов началник на организацията в с. Шугово, Серско, четник на Андон Кьосето, Стоян Филипов, Христо Куслев и Христо Чернопеев. Доброволец в Македоно-одринското опъчение.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 384 пъти.