Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Кой ще разреши Македонския въпрос?", публикувано във в-к "Вечерна поща", год. VIII, бр. 2101, София, 2 юли 1907 година
Симеон Радев от Ресен, Вардарска Македония - "Кой ще разреши Македонския въпрос?", публикувано във в-к "Вечерна поща", год. VIII, бр. 2101, София, 2 юли 1907 година


Увеличи
Описание

Статия на Симеон Радев за политиката на Великите сили по реформената акция в Македония, историческата роля и пасивната политика на Княжество България по Македонския въпрос.

Странно нещо: като се проследи източната политика през последните години, тъй съдбоносни за нашето бъдаще, ще видим, че България е държавата, която е проявила най-малката енергия по македонския въпрос. От официалните документи, които се обнародват от Европа, виждаме как упорито, изкусно, систематически са се борили великите сили, кои за своите интереси в Македония, кои за своя престиж. България е сякаш била безучастна в сравнение с тая усилена деятелност на другите държави. Нема съмнение, не може да се иска щото гласът на България да звучи високо в европейския концерт. Тя нема место в него. Но се пак, тя требваше да държи своята дипломация на щрек, всекога будна, всекога готова да се намесва, кога за да стимулира некое полезно начинание, кога за да предотврати некой удар - и всекога енергична, решителна, и готова за всекакви изненади.
България, която е предопределена, по своите интереси и по своето положение, да изпълнява мисията на подбудителка в Македонския въпрос - на двигател в неговото развитие - не намери в себе си - що ли? воля, ум, кураж? - това, което е необходимо, за да води подобающа политика. Оставена без военно подготовление от ред правителства, чиято престъпна непредвидливост потомството строго ще осъди, България пропусна най-важните моменти за едно решително действие. Сетне, когато се усили въоръжението и шансовете за борба се увеличиха, настъпиха сътресенията, безумието на демагогическите страсти и фаталната и неминуема реакция, която требваше да последва. И сега, интереса към Македония е сякаш угаснал в целото общество, верата в нашите сили е отслабнала, и целия оня план, който се очертаваше в дните на надежда, като че ли е претърпел безвъзвратно крушение - до там, че и със Сърбия не бе възможно да се справим както подобава.
И сега, когато четех изявленията на английския министър, в ума ми възникваха жестоките въпроси: планът на Англия е отличен и нейната енергия ни е известна, но за да се появят нови начинания за Македония, требват нови поводи, нови събития, нови тревоги за Европа: ще ли България да има нужния кураж, за да постави Европа в необходимостта да търси нови средства за усмирение на Македония? Ще ли най-сетне и ний да разберем, че по македонския въпрос ний именно требва да извършим най-големите рискове, защото той засяга най-вече нашата душа, нашите интереси, нашето бъдаще? Ще да съзнаем, че каквито и да са симпатиите на Европа, колкото силно и да е желанието на Англия да ни помогне, решението на македонския въпрос ще бъде невъзможно, додето България не постави дилемата: автономия или война?
Тия въпроси отдавна вече се задават на обществената съвест в България. Време е да им се даде един положителен и ясен отговор.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Ресен Симеон Радев (1879-1967) е виден български писател, дипломат, историк, публицист и ВМОРО революционер, заклет за член на организацията още на 16-годишна възраст лично от Гоце Делчев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 554 пъти.