Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Широките социалисти и македонския въпрос", публикувано във в-к "Вечерна поща", год. VII, бр. 2116, София, 19 юли 1907 година
Симеон Радев от Ресен, Вардарска Македония - "Широките социалисти и македонския въпрос", публикувано във в-к "Вечерна поща", год. VII, бр. 2116, София, 19 юли 1907 година


Увеличи
Описание

Симеон Радев с критичен анализ на изявленията на Григор Василев и Петър Джидров по време на конгреса на БРСДП (широки социалисти).

Освен Григор Василев, който знае добре условията на въпроса вътре в Македония и неговата международна обстановка, другите оратори са показали пълно невежество относително момента на развитие, в който се намира македонския въпрос и шансовете за да бъде той разрешен в духа на българските искания за автономно управление. Само неколко хвърчащи фрази, неколко неопределени думи, с които доктринално се заявява, че Европа ще разреши македонския въпрос: никой от тия господа не е подозирал, че Европа нито желае да се залавя за разрешението на македонския въпрос, нито има осезателен интерес да се нагърби с такава мисия - ако самото население в Македония, или Княжеството не създадат за великите сили фактическа необходимост, щото да се усили европейското действие в Македония, Европа не ще да знае, дали в Македония има условия за нашето национално развитие и въобще възможност за човешки живот: за нея е достатъчно да има там мир. Задачата, която Европа преследва сега в тая област, е да умиротвори Македония, а не да разрешава македонския въпрос. Може тоя мир да бъде за нас, българите, убийствен, това не я тревожи. Ако искаме ний, щото тоя трагичен мир в Македония да го обърнем в едно спокойно положение, гарантирано от закони и поставено под европейски надзор, треба самите ний със свои средства, със свои жертви, на свой риск, да принудим Европа да вземе мерки за едно коренно решение на македонския въпрос.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Ресен Симеон Радев (1879-1967) е виден български писател, дипломат, историк, публицист и ВМОРО революционер, заклет за член на организацията още на 16-годишна възраст лично от Гоце Делчев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 515 пъти.