Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Независимостта на България", публикувано във в-к "Вечерна поща", год. VII, бр. 2124, София, 25 юли 1907 година
Симеон Радев от Ресен, Вардарска Македония - "Независимостта на България", публикувано във в-к "Вечерна поща", год. VII, бр. 2124, София, 25 юли 1907 година


Увеличи
Описание

Симеон Радев за евентуалната независимост на българското княжество и рисковете, които ненавременното ѝ обявяване крие.

Като става дума за чуждия свет, ще бъде поучително да напомниме, че най-големите насърчения, най-настойчивите съвети за обявяванието на нашата независимост, ни идат тъкмо от ония страни, които през мрачните последни години са направили най-упорити усилия, за да подвергнат на тежки изпитания нашето отечество и да сломят неговата бъдаща съдба. И защо сега тия загадъчни знакове на ненадейна симпатия от страна на оня печат, които ни беха познати досега само със своя план да парализират България и да убият българското народно дело в Македония? Защото, независимо от нейната военна организация, която задава вече опасения, България е силна пред Европа и със своето безкористие по македонския въпрос, със своите искрени заявления, че тя основава своето действие върху международните договори и със своя нравствен престиж на страна, която представлява в борбите в Изток великите начала на свободата и културата.
Нас ни съветват сега да прогласим своята независимост, за да могат утре да ни кажат: "Какво искате вий още от Европа? Ето сега получихте като дар от нея вашата независимост. Не стига ли ви това благоволение, което тя ви показа? Сетне, как смеете да говорите за Берлинския договор вий, които го нарушихте с тъй леко сърце? Какво можем да направим за вас пред Турция, която вий тъй тежко обидихте?" Това ще ни кажат на другия ден след нашата независимост. Но това не е всичко. В Македония ще се почне пропаганда в друг дух. Вече отсега - от въстанието насам - австрийските агенти в Македония шепнат на българското население, че то не може да очаква помощ от България. Въобразявате ли си какво би било след като княз Фердинанд би станал крал на независима България? Чуждите пропаганди биха взели нов полет. Ще се пръскат мълви, че княза предизвикал движението в Македония само за да му изневери, че той търгувал с интересите на целокупното отечество, че своята кралска корона той я е извадил из кланетата на робите и че нейният блесък е кървав... Дали такава пропаганда ще бъде възприета, дали тя ще създаде желания нравствен разрив между населението в Македония и княжеството, това е друг въпрос. Но нам ли се пада да даваме вероподобност на подобни обвинения?


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Ресен Симеон Радев (1879-1967) е виден български писател, дипломат, историк, публицист и ВМОРО революционер, заклет за член на организацията още на 16-годишна възраст лично от Гоце Делчев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 373 пъти.