Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писма от Виена", публикувано във в-к "Вардар", год. I, бр. 3-18, София, октомври-февруари 1911-1912 година
Никола Милев от с. Мокрени, Костурско, Егейска Македония - "Писма от Виена", публикувано във в-к "Вардар", год. I, бр. 3-18, София, октомври-февруари 1911-1912 година


Увеличи
Описание

Пет писма на видния историк Никола Милев от времето му като студент по нова история във Виена и кореспондент на неофициалния орган на ВМОРО в-к "Вардар". Следейки развитието на бушуващата Итало-турска война, поведението на Австро-Унгария и Османската империя, Милев дава мнението си, че моментът за окончателно разрешение на Македонския въпрос скоро ще настъпи.

За нас въпроса се поставя малко по-иначе: съществуването на днешното положение, бидейки пакостно за националните ни интереси, задачата ни е да работим за нарушението му и, във всеки случай, да се готвим да посрещнем събитията, които могат да настъпят по силата на нещата. Това съзнание треба да легне във всека българска душа, защото развязката не може много да се забави.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Милев (1881-1925) е виден български историк, публицист, дипломат, народен представител и деец на ВМОРО и ВМРО.
За повече информация за Никола Милев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 443 пъти.