Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Гласът на правдата и нашият дълг сега", публикувано във в-к "Те не умират (Възпоменателен лист)", Варна, май 1942 година
Христо Настев от Щип, Вардарска Македония - "Гласът на правдата и нашият дълг сега", публикувано във в-к "Те не умират (Възпоменателен лист)", Варна, май 1942 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът в Одринска Тракия и Македония Христо Настев за борбите за свобода на македонските българи – създаването на ВМОРО , Илинденското въстание, освобождението на Македония през 1941 година.

"Кървавите афери, които от ден на ден ставаха неизбежни, предизвикаха и най-крупната акция – Илинденското възстание, в което се изрази ярко крепкостта на революционния борчески дух на македонския българин."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Настев (1876-1962; Варна) е български революционер, деец на ВМОРО. Председател е на революционния комитет на ВМОРО в Бунар Хисар, Одринска Тракия. Секретар е на четата на Тома Давидов и е делегат на Смилевския конгрес през 1903 г. Участва в Илинденското въстание, като част от четата на Георги Попхристов. Началник на пограничния пункт на ВМОРО в Кюстендил. Член е на Илинденската организация.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 375 пъти.