Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Христос Воскресе!; Под лъчите на свободата", публикувано във в-к "Родина", год. I, бр. 44, Скопие, 24 април 1916 година
Иван Снегаров от Охрид, Вардарска Македония - "Христос Воскресе!; Под лъчите на свободата", публикувано във в-к "Родина", год. I, бр. 44, Скопие, 24 април 1916 година


Увеличи
Описание

Две статии от големия историк от Охрид Иван Снегаров за свободна Македония 1916-та година.

"Тази вечер, в звездна полунощ, сред тайнствено мълчание на природата тържествен, сладкозвучен камбанен звън ще възвести Праздника на радостта. За пръв път, след дълги векове, от Черно море до Охрид лазурен и от бели Дунав до Дойран гиздав ще се разнесе ангелската песен „Христос Въскресе“ под едно и също небо. Ехо вълшебно ще отеква от нея едновременно в Балкана горди и Беласица дивна, в Пирин чутовни и Бабуна страшна, в Шар великолепен и Пелистер китен и ще се носи то във висините небесни като едногласен химн на обединения народ към Всевишния.
За пръв път македонският българин, след вековно робство, след дълги кървави борби, ще празднува Великден свободен..."


"И Вардар легендарен шумно разнася радостта на своя вечен родител – великан низ китни селища и поля към гиздави брегове на омайно Бело море, и чрез буйната си пена той гаче говори на враговете стръвни, сгушени при Солунските врата, че страшна е силата на българския род, че над развалини грозни на коварното царство гордо се развева знамето на цар Самуиловите потомци и свобода сияйна разлива живота и драгост по таз земя благодатна, пустошена вековно от зли, по-зли тирани."

"„Спете, спете спокойно мъченици вековни“, чувах гласа на свободата. (...) Спете без смут и утре пи животворните слънчеви зари да разнасяте високо и с въодушевление вдъхновени песни за мене и наодната непобедима мощ, за своята юнашка слава, та да екне горди Шар и разнесе бързи Вадар по цел свет, как българин брани свойта татковина!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид академик Иван Йончев Снегаров (1882-1971) е голям църковен историк, архивист и археограф. Работи като учител в Цариградската семинария, Педагогическото училище в Сяр, Солунската българска мъжка гимназия, в Ямболската гимназия, Софийската семинария и др. Редовен доцент в Богословския факултет на СУ в Катедрата по история (1926), редовен професор (1933), член-кореспондент на БАН (1933), академик (1943), титуляр на Катедрата по история в Софийската семинария (1950), където работи и след пенсионирането си като хоноруван професор от 1951 до 1956 година. Директор е на Института за Българска история при БАН от основаването му през 1947 до 1950 година, директор на Архивния институт при БАН (1951-1959). Иван Снегаров е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен (1958). Той е член на Охридското културно-просветно дружество и на ВМОРО от 1902 година, редактор е на вестник „Автономна Македония“ (1920-1923). Член-учредител е на Македонския научен институт и е сътрудник на органа му „Македонски преглед“ (1924-1943).
За повече информация за автора тук
И на църковния сайт за православието тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 383 пъти.