Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Материали за изучаване на Одринския вилает", София, 1903 г.
Тома Карайовов от Скопие, Вардарска Македония - "Материали за изучаване на Одринския вилает", София, 1903 г.


Увеличи
Описание

Едно от първите, най-подробни и най-ценни изследвания на Одринския вилает. Тома Карайовов събира данните в продължение на една година и половина (1899-1900 г.), докато работи като секретар в Българското търговско агентство в Одрин.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тома Карайовов (1869-1950) е един от най-видните дейци на легалното и революционното македоно-одринско движение. Той е един от основателите, секретар и подпредседател (1902-1903) на ВМОК, деец на ВМОРО, публицист, политик, дипломат и общественик.
Тома Карайовов е един от учредителите на Младата македонска книжовна дружина в София и на Македонския научен институт. Редактор на вестник "Право", отговорен редактор на вестник "Пряпорец", редактор на вестник "Автономия", издава вестник "Отечество" и е редактор на вестник "Булгари". Секретар на българските търговски агентства в Битоля и Одрин. Секретар на дипломатическите агенства във Виена и Рим. Работи в посолството в Санкт Петербург и е генерален консул на България в Албания. Георги Занков го нарича "несменяемият шеф на външнополитическата канцелария на софийската ВМРО". За повече инфо за Тома Карайовов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2771 пъти.