Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Неколко думи за Д. Казасов и Коста Тодоров. Зигзагите в кариерата на първия и ролята, която е играл вторият около преврата от 19 май, 1934 година", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. IX, бр. 464, Индианаполис, САЩ, 9 януари 1936 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Неколко думи за Д. Казасов и Коста Тодоров. Зигзагите в кариерата на първия и ролята, която е играл вторият около преврата от 19 май, 1934 година", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. IX, бр. 464, Индианаполис, САЩ, 9 януари 1936 година


Увеличи
Описание

Иван Михайлов за агент-провокаторите на Белград в българските политически среди.

Как стана Димо Казасов пълномощен министър в Белград
Може би най-голем дел във фаталните събития на България има Димо Казасов. Той изигра с редка сполучливост ролята на подставено лице на сърбите в българския обществен живот, на интригант и насъсквач. Започнал "югославянската" си кариера с пълно угодничество към сърбите и хвърляне кал върху българските пориви в Македония, в една своя реч, произнесена в Славянска Беседа в София, през 1928 година, той, за да оправдае сръбската асимилация в Македония, разви следната теза: "Сърбите са напълно прави да взимат мерки и да вършат насилия в Македония, понеже македонците не стоят мирни и не се подчиняват на законно установената власт там. За да бъда по-конкретен, ще ви припомня следното - ако турците в Кърджали се бунтуват, нема ли българската власт да ги изтезава и избива? Също така, щом македонците се бунтуват, сърбите с право ги изтезават!"
Тогава се погреба не само българинът-националист Казасов, за какъвто на 9 юний временно се бе показал, но и дългогодишният социалист, който така безсрамно вземаше страната на тирана срещу потиснатия народ. Отсетне той е от първите между кръга "Звено", той редактира техните издания, раздухва партизански страсти, шушка сред офицерството, създава шантажи, гъделичка честолюбия, за да подпомогне на сръбския стремеж да се всее все по-дълбоко и по-дълбоко в България омраза към македонските българи, да възтържествува македонофобията. Той, с приятелите си, създаде българофобия у българския народ.
Всичко това вършеше в името на некакво "югославянство" за оправдание на сръбската тирания в Македония, дори направи неподобаваще за културата му сравнение между Кърджалийските турци и македонците. Кой не знае, че тия турци имат джамии, ходжи, училища и учители? Имат ли македонците свои черкви и училища? Тия турци си остават в България турци. Но на македонеца позволено ли е да се нарича българин? Тия турци имат свои представители в българския парламент. Но имат ли свои депутати македонските поробени българи?
Достатъчен бе тоя изпит за Казасова, за да бъде харесан в Белград. След това той продължи стажа си в това направление чрез постоянно нападане на Македонското дело. Тоя път отведе Димо Казасов след 19 май до поста български пълномощен министър в Белград. Може ли при това положение българският народ да счита, че има свой представител в Белград?

Коста Тодоров е фактор около 19 май

Около един месец подир 19 май г. Баталов отправи до българския пълномощен министър в Белград официално писмо, с което го натоварваше да каже в сръбското министерство на външните работи, че занапред е неудобно да се съобщават в София посредством Коста Тодоров поръчения от политически характер.
Тоя официален документ неопровержимо доказва, че К. Тодоров е играл роля преди преврата, както и подир преврата бидейки най-малко връзка между сръбските официални среди и звенарите. И когато тая връзка е станала очебиеща, г. Баталов моли да бъде избегната, или прикрита. Коментарии са излишни!
Коста Тодоров е добре познат на българското общество и не е необходимо да припомняме миналото му. Но отбелязваме постъпката на бившия български министър на външните работи, само за да се види добре с каква предателска мая е замесена баницата, която, чрез българската армия, бе сервирана на 19 май на България.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 477 пъти.