Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македония. Що става в Македония с българите и какво трябва да се прави", София, 1880 година
Спас Харизанов от с. Влахи, Кресненско, Пиринска Македония - "Македония. Що става в Македония с българите и какво трябва да се прави", София, 1880 година


Увеличи
Описание

В брошурата си издадена 2 години след освобождението на България, Спас Харизанов разглежда трагичното положение на македонските българи, намиращи се под двойно робство - духовно гръцко и физическо турско, като отправя и критики към свободното Българско княжество, че не помага достатъчно на поробените българи в Македония.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в родното село на Яне Сандански - Влахи, Кресненско, Спас Стойков Харизанов (1842-1900, Дупница) е български възрожденец, просветен деец, общественик, борец за църковна независимост и съдия. Работи като учител в откритото през 1867 година от самият него новобългарско училище в село Кресна, а по-късно участва и в Кресненско-Разложкото въстание. През 1895 г. е сред учредителите и на Македоно-одринско дружество "Единство" (т.е. ВМОК) в Дупница, на което е избран за негов подпредседател. Спас Харизанов е вуйчо на ВМОК и ВМОРО революционера Яне Сандански и дядо на един от най-обичаните български писатели Димитър Димов.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4045 пъти.