Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Страници от близкото минало", публикувано в сп. "Македония" брой V, VIII и X, София, 1922 година
Владимир Руменов от Крушево, Вардарска Македония - "Страници от близкото минало", публикувано в сп. "Македония" брой V, VIII и X, София, 1922 година


Увеличи
Описание

През 1922 г. списание "Македония" издава част от спомените на д-р Владимир Руменов от периода 1898-1901 г., когато той работи като лекар в Скопие и същевременно е член на Скопския окръжен комитет на ВМОРО. Д-р Владимир Руменов описва "Руските консули и сръбската пропаганда в Скопско", "Турските власти и сръбската пропаганда" и "Българите в Скопско за своята народност ".

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Д-р Владимир Руменов (1870-1939, София), роден като Наум Мушевски в Крушево, е български военен лекар (о.з. генерал от Българската армия), политик, общественик и революционер, деец на ВМОРО. Член е на Централното бюро на Съюза на българските конституционни клубове и депутат от Македонската парламентарна група в XXI-то и XXII-то Обикновено Народно събрание. Д-р Владимир Руменов е член учредител на Македонския научен институт в София; председател е на Върховния медицински съвет и участва в създаването на Медицинския факултет на Софийския университет.
За повече информация за д-р Владимир Руменов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2175 пъти.