Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ни



VMRO Lion
Македония >> "Загоричани. Спомени по случай 25 годишнината от клането, извършено от гръцките андарти през 1905 год", София, 1930 година
Загорицко дружество "Илинденъ" - "Загоричани. Спомени по случай 25 годишнината от клането, извършено от гръцките андарти през 1905 год", София, 1930 година


Увеличи
Описание

Загоричанското клане е опожаряването на костурското село Загоричани в Егейска Македония, в което гръцки андартски чети избиват и 62 мирни жители българи. Това събитие се случва на църковния празник Благовещение, 25 март 1905 година.
За повече информация за клането тук
Илия Г. Патеров (роден в Загоричани) от Загорицкото дружество "Илинден" в София пише предговора на тази книжка. В нея за поместени спомените за клането на живите свидетели на събитието Дамян Илиев - учител в Костурското българско училище и Костурски ВМОРО деец от с. Загоричани и на Наум Темчев - също роден в Загоричани, главен учител е в българското класно училище в Костур, чийто баща е убит в клането.
За повече информация за Дамян Илиев тук
За повече информация за Наум Темчев тук


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Загорицкото дружество "Илинден" обединява бежанци от костурското село Загоричани намерили спасение от гръцки и турски преследвания в свободна България.
За повече информация за селото тук


За да прочетете книгата натиснете тук



Видяна 3843 пъти.