Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Стамболовщината в Македония и нейните представители", София, 1894 година
Петър Попарсов от с. Богомила, Велешко, Вардарска Македония - "Стамболовщината в Македония и нейните представители", София, 1894 година


Увеличи
Описание

"Стамболовщината в Македония и нейните представители" е брошура писана от Петър Попарсов, с псевдоним Вардарски (издадена в София, като с конспиративна цел на корицата е посочена Виена), която съдържа остри критики към режима на Стефан Стамболов и политиката му по македонския въпрос, както и политиката на Българската екзархия. В книгата Попарсов се обявява против централизацията на българската църковно-училищната власт в Македония, защитава самоуправлението и старите права на българо-македонските общини и посочва вредите, които нанасят на българската църковна, просветна и общинската политика недалновидните чиновници от Българската екзархия.
Повече информация за книгата тук


Източник: Оригинален източник на книгата тук

Автор: Петър Попарсов (1868-1941, София) е един от основателите и идеолозите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и виден български общественик. Учи в Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и Софийският университет "Св. Климент Охридски". Работи като учител към Българската екзархия в българските училища в Скопие, Солун, Велес, Прилеп, Щип и др. На 23 октомври 1893 година заедно с Даме Груев, д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Антон Димитров и Христо Батанджиев основава ВМОРО. До края на живота си се занимава с обществена и учителска дейност. Неговият брат Андрей Попарсов е български кмет на с. Богомила в периода 1915-1918 г., но е убит заедно с общинските съветници Георги и Павел Костадинови на 28 октомври 1918 г. от новите сръбски власти. На името на Петър Попарсов е именувана улица в Щип по време на второто българско управление във Вардарска Македония през 1941-1944 г.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2926 пъти.